בשנים האחרונות נרתמה מדינת ישראל למאבק העולמי במשבר האקלים ובצורך להפחתת פליטת מזהמים ולפיכך החלה להתוות מדיניות התומכת ומעודדת ייצור חשמל מאמצעים של אנרגיות מתחדשות כדוגמת אנרגיה סולארית, רוח, ביו גז , ביומסה.

מדיניות והחלטות ממשלה בתחום האנרגיות המתחדשות:

 בשנים האחרונות נרתמה מדינת ישראל למאבק העולמי במשבר האקלים ובצורך להפחתת פליטת מזהמים ולפיכך החלה להתוות מדיניות התומכת ומעודדת ייצור חשמל מאמצעים של אנרגיות מתחדשות כדוגמת אנרגיה סולארית, רוח, ביו גז , ביומסה.

מדיניות שילוב אנרגיות מתחדשות במשק החשמל מבוצעת בהתאם להחלטת ממשלה מספר 4450 מינואר 2009 (לנוסח ההחלטה לחץ כאן)  שקבעה יעד ייצור של 10% מצריכת החשמל עד שנת 2020. כיעד ביניים נקבע 5% עד שנת 2014. החלטה זו משתלבת עם החלטה קודמת של הממשלה שהחליטה לצמצם את צריכת החשמל הכללית במשק בשיעור של 20% לעומת הצריכה החזויה בשנת 2020.

כמו כן הונתחה הרשות  לשירותים  ציבוריים חשמל לבחון תעריפים ואמות מידה ככל שיידרש, ליישום  מדיניות הממשלה לעידוד הקמת מתקני ייצור חשמל  מאנרגיות  מתחדשות בהיקף כולל של 500 מגהואט בשלב הראשון.

בחודש פברואר 2010 פרסם משרד האנרגיה מסמך מדיניות לתחום. יעדי הייצור תורגמו לכמויות ונקבעו תחזיות לשימוש בטכנולוגיות השונות, כמו גם עקרונות מנחים למימוש מדיניות המשרד.  עקרונות מסמך המדיניות אומצו בהחלטת הממשלה מס' 3484 מחודש יולי 2011. (למסמך המלא לחץ כאן)

בשנת 2011 אשררה ממשלת ישראל את יעדי הייצור שנקבעו בהחלטה מס' 4450 משנת 2009.  בהחלטת ממשלה מס' 3484 "מדיניות הממשלה בתחום הפקת אנרגיה ממקורות מתחדשים" מיום 17.7.2011, החליטה הממשלה גם לקבוע מכסות ייצור לטכנולוגיות ייצור החשמל השונות באנרגיה מתחדשת ולהנחות את רשות החשמל להשלים את ההסדרות לטכנולוגיות השונות. (להחלטה המלאה לחץ כאן)

קביעת היעד הכולל והגדרת תמהיל הטכנולוגיות אשר ישמשו להשגתה נעשה על בסיס תוכנית שגיבש משרד האנרגיה והמים בראיה של פיתוח משק החשמל.בהתאם ליעד זה, קובעת הרשות לשירותים ציבוריים חשמל, הסדרות, שמאפשרים להוציא את המדיניות מהכוח את הפועל, כאשר עבור כל סוג טכנולוגיה נקבע תעריף הזנה – FIT IN TARRIF  אותו מקבל היצרן עבור כל קוט"ש חשמל אשר מזין המתקן לרשת החשמל.תעריף זה מובטח ליזם לתקופה ארוכה של 20 שנים, בכפוף למנגנון הצמדה.

לשם שילוב האנרגיות המתחדשות במשק החשמל ניתן תמריץ ליזמים באמצעות תעריף הזנה. תעריף זה הוא התחייבות של חברת החשמל לקנות את כלל החשמל המיוצר במתקנים בתעריף קבוע, המובטח לתקופה של 20 שנה. מחיר תעריף ההזנה גבוה ממחיר החשמל המיוצר בתחנות הכוח של חברת החשמל, ולכן תעריף ההזנה הוא מעין סובסידיה;העלות העודפת של האנרגיות המתחדשות, אשר מסובסדת באמצעות תעריפי ההזנה, מגולמת במחירי החשמל לצרכן, ולכן היא מוטלת על כלל צרכני החשמל במשק;

בהתאם להחלטת ממשלה מיולי 2011 הוקם צוות בין-משרדי בראשות המועצה הלאומית לכלכלה שמטרתו לנסח כללים לקביעת תעריף כלכלי לאנרגיות מתחדשות. התעריף הכלכלי ישקף את התועלת של האנרגיות המתחדשות למשק. שילוב התעריף הכלכלי ייתר את הצורך במכסות ייצור; העלות העודפת של האנרגיות המתחדשות, אשר מסובסדת באמצעות תעריפי ההזנה,  מגולמת במחירי החשמל לצרכן, ולכן היא מוטלת על כלל צרכני החשמל במשק;

בכדי שהממשלה תוכל לעמוד ביעדים שקבעה לשנת 2020, לא יהיה מנוס מלפרסם מכסות והסדרות נוספות לאימוץ האנרגיה הסולארית הנחשבת לטכנולגיה הבשלה ביותר והמהירה ביותר ליישום על ידי השחקנים בשוק.

הסדרות הרשות לשירותים ציבוריים חשמל לייצור חשמל באמצעות אנרגיה סולארית

בחודש יוני  2008 פורסמה לראשונה בישראל הסדרה למתקנים קטנים פוטו-וולטאים המאפשרת לצרכני חשמל לייצר חשמל באמצעות מתקנים פוטו-וולטאים קטנים ולמכור את העודפים לרשת  החשמל.  ההסדרה קבעה מכסה של 15 מגה וואט לצרכנים פרטיים במתקנים שהספקם המותקן אינו עולה על 15 קילו וואט ומכסה של 35 מגה וואט למתקנים שאינם פרטיים שהספקם המותקן אינו עולה על 50 קילו וואט.  ההסדרה קבעה מנגנון תעריפי המשולם לצרכן המייצר על פי שעון ייצור חשמל המותקן במקום הצריכה וההתקשרות עם חברת החשמל נקבעה למשך 20 שנה בהסכם מכירת חשמל.. תעריף ההזנה הראשון שנקבע עמד על 1.97 ש"ח לכל 1 קוט"ש. (למסמך ההחלטה לחץ כאן)

בחודש ינואר 2010  פרסמה הרשות הסדרה למתקנים בינוניים פוטו-וולטאים בהספקים שמעל 50 קילו וואט ועד ל- 12 מגה וואט.  ההסדרה קבעה מכסה כוללת של 300 מגה וואט והינה הסדרה יצרנית המחייבת הוצאת  רשיון לייצור חשמל מאת הרשות.   תעריף ההזנה שנקבע בהסדרה זו עודכןמספר פעמים בהתאם לעדכונים של רשות החשמל ובעקבות ירידת מחירים משעותית של הפנלים הסולאריים בעולם. (למסמך ההסדרה לחץ כאן)

כמו כן, הרשות עידכנה את ההסדרה התעריפית למתקנים קטנים של עד 50 קילואוט , כהמשך להסדרה משנת 2008,  וקבעה מכסה  120 מגה וואט למתקנים מסחריים  בתעריף התחלתי של 1.51 ש"ח לכל 1 קוט"ש.

בחודש ינואר 2011 פרסמה רשות החשמל את ההסדרה למתקנים סולאריים גדוליםברשת ההולכה (מתקנים בהספק אשר עולה על 12 מגה-וואט) במכסה כולל של 500  מגה-וואט אשר יועדה הן לטכנולוגיה התרמו-סולארית והן לטכנולוגיה הפוטו-וולטאית.  הסדרה זאת צומצמה בהמשך  כאשר מתוכם לפחות 200 מגה וואט נשמרו לשדות פוטווולטאיים גדולים.

בשנת 2012  פרסמה רשות החשמל את ההסדרות האחרונות לתחום הסולארי, לפי החלטת הממשלה מס' 3484מחודש יולי  2011 אשר כללה את הסדרות למתקנים קטנים (צרנים פרטיים ועסקיים) בהקיף כולל של 110 מגה וואט, לשנים 2014-2011. , ע"פ מנגנון של תעריף פוחת. (למסמך ההחלטה לחץ כאן)

בחודש מרץ 2013  פרסמה רשות החשמל את ההסדרה הראשונה בישראל למונה נטו.   הסדרה זו נחשבת לפורצת דרך בתחום האנרגיה המתחדשת בישראל שכן אין היא משיטה עלויות עודפות למשק החשמל.  הסדרת מונה נטו זכתה למכסה של 200 מגה וואט לשנת 2013 ו- 200 מגה וואט נוספים למימוש עד לסוף של 2015. (לפרטים על ההסדרה)